Fotografie reisadvies voor Jordanië

In de rubriek ‘fotografie reisadvies’ geef ik tips om het meeste uit je fotografie op reis te halen. Ik bespreek de beste reisperiode voor fotografie, welke apparatuur je het beste meeneemt, welke fotolocaties je niet mag missen en geef allerhande tips om je reis net dat beetje aangenamer te maken.  Alle ideeën en tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen op de specifieke bestemming. In deze eerste editie lees je mijn fotografie reisadvies voor Jordanië.

Allereerst een noodzakelijke disclaimer: alle hier gepresenteerde informatie is gebaseerd op mijn eigen, persoonlijke ervaringen en jouw ervaring kan daar natuurlijk van afwijken. De informatie kan bovendien gedateerd raken en ik raad iedereen dan ook aan om ook zelf gedegen vooronderzoek en voorbereidingen te treffen. Ik ben in geen geval verantwoordelijk voor eventueel geleden schade of letsel als gevolg van de opvolging van mijn adviezen.

Wie alvast wat inspiratie zoekt kan hier mijn in Jordanië gemaakte foto’s bekijken:

Zonsondergang boven de Wadi Rum woestijn, Jordanië
Wadi Rum woestijn bij zonsondergang

Beste reisperiode voor fotografie in Jordanië

Alhoewel reizen in Jordanië het hele jaar door de moeite waard is, moet je wel rekening houden met de extreme temperaturen van de zomer én winter. Winter in Jordanië? Jazeker: de gemiddelde temperatuur voor Jordanië bedraagt in januari slechts twaalf graden. Tel daarbij op dat het in de woestijn ’s nachts extreem kan afkoelen en je weet waar je dan niet wilt zijn. Het omgekeerde geldt voor de zomer: met maxima boven de 40 graden is er ook dan geen sprake van comfortabele omstandigheden.

Er blijven dus twee seizoenen over:

 • Voorjaar: in maart, april en mei is het klimaat nog aangenaam. Met name in april en mei kan je de flora uitbundig zien bloeien.
 • Najaar: Oktober en November bieden aangename temperaturen en nog relatief weinig neerslag. Het dorre landschap hunkert naar regen, maar heeft wel z’n eigen charme.

Georganiseerd of zelfstandig door Jordanië reizen?

Er zijn tal van mogelijkheden om met een reisbureau een klant- en klare reis naar Jordanië te boeken. Dat is een goede zorgenvrije optie, maar je levert er wel de nodige flexibiliteit voor in. Toch tot na de zonsondergang op die mooie plek blijven, of wat langer door Jerash slenteren zit er dan dus niet in.

Ik kan iedereen aanraden om een reis door Jordanië vooral zelf te organiseren. Je kan er dan nog voor kiezen om een auto mét bestuurder te huren, of zelf te rijden. Dat laatste is goed te doen, mits je ’s avonds uitkijkt voor automobilisten zonder licht en het rijden in de nacht probeert te voorkomen. Hotels en dergelijke kan je vooraf, of tijdens de reis gewoon online boeken. Jordaniërs zijn bijzonder gastvrij, dus het is heel eenvoudig om ter plaatse wat te regelen als dat nodig is.

Straatportret in Amman, Jordanië
Straatportret in Amman

Fotolocaties in Jordanië

Jordanië heeft genoeg te bieden om je drie weken bezig te houden. Onderstaande lijst is dan ook slechts een greep uit het aanbod van interessante fotolocaties, gerangschikt van noord naar zuid.

 • Amman: De Citadel en het Romeinse Amfitheater zijn de moeite waard, net als de grote moskeeën op de heuvels van de stad. Of probeer het hectische straatleven vast te leggen door rond te slenteren. Pas dan wel op voor de niet aan voetgangers gewende automobilisten!
 • Al Azraq Wetland Reserve: Dit natuurreservaat is een moerasgebied in een verder woestijnachtige omgeving. Het is daarmee een belangrijk toevluchtsoord voor vogels.
 • Jerash: De uitgestrekte Romeinse opgravingen bieden tal van mogelijkheden voor interessante composities en details.
 • Salt en Ajloun Forest Reserves: Jordanië wordt vooral geassocieerd met woestijn, maar het Noorden herbergt uitgestrekte bossen. Zeer geschikt voor een dagwandeling.
 • Dode Zee: Natuurlijk maak je hier de cliche foto waarop je al drijvend een krantje leest. Maar vergeet daarna ook niet de zoutafzettingen te fotograferen, bijvoorbeeld bij zonsondergang. Daarvoor hoef je niet perse bij een hotel het strand op; het kan ook bij Amman Public Beach Resort.
 • Madaba: Naast de bijzondere mozaïeken een van de leukste stadjes in Jordanië voor straatfotografie én dichtbij een andere bezienswaardigheid: Mount Nebo.
 • Kerak: Het kruisvaarderskasteel is indrukwekkend en biedt zeker in combinatie met een laagstaande zon veel mogelijkheden voor wat sfeervolle foto’s.
 • Dana: Het mooiste natuurreservaat van Jordanië, waar je makkelijk meerdere dagen kunt doorbrengen. Maak beslist de dagwandeling van Dana Village naar Feynan voor een overnachting in de Feynan Ecolodge.
 • Petra: Als één van de moderne wereldwonderen behoeft Petra geen verdere toelichting. Neem de tijd en besteed hier meerdere volle dagen.
 • Wadi Rum: Voor de één een mooie woestijn, voor de ander een oase van fotografische mogelijkheden. Slaap ook minstens één nacht in de woestijn. Ik kan Wadi Rum Nomads adviseren als zeer flexibele touroperator. In Wadi Rum is het ook mogelijk om een ballonvaart te maken met RASCJ. Wadi Rum is bovendien een uitstekende plek voor avond-, nacht- en astrofotografie.
 • Aqaba: de stad zelf is niet bijster interessant, maar de onderwaterwereld des te meer: het diver’s paradise van Jordanië.
Ad Deir klooster in Petra, Jordanië
Ad Deir klooster in Petra

Fotoapparatuur voor Jordanië

Bij het inpakken van je fotoapparatuur voor een reis door Jordanië zul je keuzes moeten maken. De mogelijkheden voor fotografie reiken van straat- en portretfotografie tot natuurfotografie en zelfs wildlife. En wie duikt zal ook een onderwatercamera mee willen nemen…

Als je de hoeveelheid lenzen (en gewicht) wilt beperken doe je er goed aan om vooral te kiezen voor zoomlenzen en een enkele lichtsterke lens met vast brandpunt, specifiek voor portretfotografie.

Aanbevolen lenzen voor fotograferen in Jordanië:

 • Groothoek objectief.
 • Standaard zoomobjectief
 • 85mm objectief
 • Telelens
 • Eventueel extra objectief voor nachtfotografie. Dit kan je groothoekobjectief zijn, maar niet elke groothoeklens leent zicht voor deze toepassing.

Als je van deze set iets wilt opofferen; dan adviseer ik de telelens als eerste te laten schieten. De kans op het fotograferen van wildlife is in Jordanië niet erg groot; de lens komt vooral van pas bij het vastleggen van details van oude bouwwerken.

Deze lenzen nam ik mee naar Jordanië:

 • Canon EF 11-24mm F4L*
 • Canon EF 35mm F2.0 IS
 • Canon EF 50mm F1.4
 • Canon EF 85mm F1.8
 • Canon EF 100-400mm F4-5.6L IS
 • Samyang 24mm F1.4

* Door de hoeveelheid stof en zand was dit een vrij risicovolle keuze; deze lens is aan de voorzijde namelijk niet volledig afgesloten. Ik kon de lens daardoor ook niet in alle omstandigheden gebruiken.

Essentiële accessoires:

 • Accu’s, acculader, stopcontact adapter en een powerbank.
 • Blaasbalg en Reinigingsmiddelen om het woestijnzand zoveel mogelijk buiten je fotoapparatuur te houden.
 • Grijsverloopfilters voor landschapsfotografie en zonsondergangen.
 • Polarisatiefilter om bij hoogstaande zon mooie verzadigde kleuren en een diepblauwe lucht vast te leggen.
 • Statief voor nachtfotografie en landschappen
Nachtfotografie: de Melkweg boven Dana, Jordanië
Nachtfotografie: de Melkweg boven Dana

Veilig en verantwoord fotograferen in Jordanië

Ondanks de spanningen en oorlogen in de regio is Jordanië een relatief veilige reisbestemming. Echter, zoals altijd geldt: gebruik je gezond verstand en let overal en altijd op je spullen! Controleer ook altijd het laatste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Houd er ook rekening mee dat niet iedereen even graag gefotografeerd wordt. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld bang zijn in de problemen te raken als foto’s waarop ze beperkt gesluierd zijn op het Internet gepubliceerd worden. Probeer waar het kan dus altijd toestemming te vragen en respecteer een afwijzing. Mijn ervaring in Jordanië is dat veel mensen het als een eer zien om gefotografeerd te worden. Pas verder op met het fotograferen van politie, en militairen of militaire objecten.

Straatportret in Madaba, Jordanië
Straatportret in Madaba

Aanvullende tips voor Jordanië

 • Koop vooraf een Jordan Pass – Dit geeft je aardig wat korting op attracties en de toegang tot Petra zit erbij! Er zijn varianten voor één, twee of drie dagen toegang tot Petra.
 • Rijden in Amman: hou er ook rekening mee dat het vinden van de weg in Amman een flinke uitdaging kan zijn. Zie je dat niet zitten; begin of eindig je reis dan gewoon in Amman en boek de huurauto alleen voor de rondreis door de reis van Jordanië.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.