Mistige jaarwisseling in Rotterdam

De dagen tussen kerst en oudjaar was Rotterdam voornamelijk in een dikke laag mist gehuld. Het was zo erg dat mijn gasten tijdens de jaarwisseling – nog de beste wensen, trouwens – het beloofde uitzicht op het Nationaal Vuurwerk verruild zagen worden voor wat gewapper met sterretjes op het balkon. Balen. Maar: ik ben die dagen ook een paar keer met m’n camera de stad in getrokken en de resultaten daarvan maken met terugwerkende kracht toch ook wel een hoop goed.

Op 28 december schoot ik tijdens een piepklein rondje door Rotterdam centrum bovenstaande vier beelden van achtereenvolgens First Rotterdam, de Shelltoren en tweemaal de Erasmusbrug. Een dag later trok ik er ’s avonds op uit richting de Euromast, in de hoop daar vanaf 100m hoogte over de mist uit te kunnen kijken. Maar helaas. Beneden had ik al wel gezien dat de mistflarden mooi door de lichtbundels van de Euromast heen dansten en dat leverde wel een bijzonder beeld op. Eenzelfde soort schouwspel leverde ook op de Erasmusbrug een paar mooie beelden op, waarvan de foto hieronder de meest mysterieuze is. Inmiddels was de kou niet meer uit te houden en ben ik maar op huis aan gegaan, om daarna toch nog een poging te doen op het Schouwburgplein.

Tsja, het Schouwburgplein. Al sinds 2013 – toen ik hoog boven dit bijzondere (lees: vaak wat sfeerloze) plein ben gaan wonen – had ik een idee voor een bepaalde foto van de (naar havenkranen verwijzende) lichtmasten. De ooit op commando bewegende lantaarns stonden toen echter niet in de juiste positie vastgezet en zijn pas een jaar of wat geleden weer in beweging gebracht. Die avond week viel alles op z’n plaats: de masten stonden in de juiste positie en er hing precies de juiste hoeveelheid mist boven het Schouwburgplein. Het leverde onder andere deze twee foto’s op. Of dat nu m’n beste werk is? Zeker niet, maar dat beeld is nu in ieder geval uit m’n systeem.

Een kleine bonus dan nog: afgelopen herfst schoot ik aan de Westerkade en Parkkade nog onderstaande beelden van een mistige Veerhaven en het schip De Moezelborg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.