Portretten: Joëlle Scheps

De afgelopen weken maakte ik – in een tweetal sessies – deze portretten van voormalig topzwemster Joëlle Scheps. Zelf had Joëlle nog geen ervaring met het poseren voor de camera en de fotoshoots geven dan ook een goede indruk van de resultaten en mijn werkwijze wanneer ik onervaren personen portretteer. Klik verder om hier meer over te lezen en de portretten van Joëlle te bekijken.

Voorafgaand aan de sessies heb ik mijn ideeën en visie voor de shoot met Joëlle besproken. Dat begint altijd met een abstract idee dat langzaam steeds concreter wordt. Voor deze serie was het uitgangspunt om naturel portretten met een enigszins stoere uitstraling te creëren. Met andere woorden: aansprekende beelden, maar zonder poespas met make-up en haar op wat contrasterende (en eventueel industrieel) ogende locaties. Vaak stuur ik mijn onervaren modellen van tevoren literatuur toe over de kunst van het poseren en vraag ik ze om zelf opzoek te gaan naar inspirerende portret- of modelfoto’s.

Enkele dagen voor de eerste sessie wandelde ik een kleine rondje door het centrum van Rotterdam, opzoek naar interessante achtergronden en omgevingen. In het Baankwartier stuitte ik op enkele mooie ‘murals’ en graffiti en het hemelsbreed 100m verderop gelegen Maritiem Museum aan de Leuvehaven was daarmee meteen een logische locatie voor een meer industriële omgeving. Voor de tweede reeks foto’s koos ik de omgeving van de Maassilo en een metalen noodtrap in mijn eigen woontoren.

201607220663

Ik vroeg Joëlle om qua kleding wat verschillende outfits mee te nemen, variërend van een kleurrijk jurkje, tot wat stoerdere casual kleding. Tijdens de shoot zochten we steeds gezamenlijk naar de meest aansprekende combinatie van outfit en omgeving en die aanpak zorgt er weer voor dat we samen iets creëren. Voor de portretsessies zelf trek ik graag ruim de tijd uit: in dit geval steeds vier tot vijf uur. Zeker wanneer er sprake is van fotografie op (meerdere) locatie(s) kan het geen kwaad om er een ruim dagdeel voor uit te trekken.

Ook het poseren is iets dat ik graag gezamenlijk aanpak: samen opzoek naar natuurlijke poses, aangevuld met aanwijzingen van mijn kant. Tussendoor laat ik dan regelmatig de resultaten zien en bepalen we ook samen wat er beter of anders kan. Met die aanpak neemt beetje bij beetje de ontspanning en het vertrouwen toe en komt er ook meer ruimte om te experimenteren met de poses. Dit pakte met Joëlle erg goed uit: ze pakte aanwijzingen direct op, leerde snel en was niet te beroerd om af en toe wat geks te proberen en te experimenteren.

De gezamenlijke aanpak komt ook vaak terug in het selectieproces voor de nabewerking: ik kies mijn eigen favorieten, maar geef mijn modellen ook graag de mogelijkheid om zelf een selectie van favoriete foto’s te maken.

Al met al spelen er drie zaken een belangrijke rol bij het succes van portretsessies als deze: vertrouwen, ontspanning en plezier. Het vertrouwen is veelal een direct gevolg van de gezamenlijke aanpak, waarbij mijn modellen altijd het laatste woord hebben. Ontspanning en plezier staat bij mij altijd voorop; het is niet alleen een voorwaarde voor een goed resultaat, maar zeker voor modellen die nog niet eerder zo voor de camera hebben gestaan moet een portretsessie ook gewoon leuk zijn. Als het plezier en de ontspanning er eenmaal is, volgen de creatieve ideeën en resultaten vaak bijna vanzelf.

Bekijk hieronder een kleine selectie van de de portretten die ik van (en met!) Joëlle Scheps maakte.

Heb je zelf altijd al eens een toffe serie portretten van jezelf willen hebben, of heb je zin om een keer een dag lang samen gave beelden te creëren? Neem dan contact met me op en dan gaan we samen aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.