Rotterdam, 4 Mei: Zij Hielden Koers

Rotterdam, maandag 4 mei 2015 13:00u. Eenzaam wappert de Nederlandse vlag halfstok voor het Koopvaardijmonument De Boeg op het Leuvehoofd. Luttele momenten eerder vond hier de indrukwekkende ceremonie plaats waarmee de jaarlijkse plechtigheden van dodenherdenking in Rotterdam zijn begonnen.

Monument De Boeg in Rotterdam op 4 mei

Het oorlogsmonument De Boeg van Fred Carasso herdenkt de 3500 opvarenden van de Nederlandse koopvaardijschepen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het monument dat op 10 april 1957 werd onthuld bestaat uit een 46 meter hoge boegvormige constructie, vastgeklonken in de betonnen golven. De 8 meter hoge beeldengroep op de foto is in 1965 toegevoegd en toont een roerganger, drie zeelui en een verdronkene, geflankeerd door de tekst “Zij hielden koers”.

Koopvaardijmonument De Boeg, Rotterdam

Het is ieder jaar weer een bijzondere en bovenal indrukwekkende ervaring om enkele herdenkingsplechtigheden van dodenherdenking bij te wonen in Rotterdam, de stad die zo hard werd getroffen gedurende de oorlog. Om 17.45 uur vindt bij het Verzetsmonument op het Kruisplein een herdenkingsbijeenkomst en kranslegging plaats en om 19.50uur start de dodenherdenking op het Stadhuisplein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.