Boekomslag ‘Iedereen Fotosmart’ van Laura Vink

Mijn goede vriendin Laura Vink heeft vorig jaar een nieuw boek uitgebracht en dat is zéér de moeite waard. In het boek geeft Laura een heldere, maar luchtige uitleg bij een gigantisch aantal termen en begrippen uit de fotografie. Al die theorie en verhalen heeft ze natuurlijk prachtig omlijst met haar eigen foto’s. Behalve de foto op de boekomslag, want die is van mijn hand! Afgelopen zomer schoten we de foto op locatie in Rotterdam. Een korte terugblik.

Meer weten over het nieuwe boek van Laura, of een exemplaar bestellen? Dat kan hier: Iedereen Fotosmart van Laura Vink.

In het voorjaar vroeg Laura me of ik de foto voor de boekomslag van haar nieuwe boek wilde maken. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, al wist ik dat het geen eenvoudige klus zou worden: alleen een perfectionistische en kritische geest kan de kwalitatief hoogwaardige boeken maken die Laura keer op keer weet te maken… Maar die uitdaging durfde ik wel aan!

De shoot vond uiteindelijk op een zomerse zondagmorgen plaats in Rotterdam. De layout en stijl van het boek stond op dat moment al vast, waaronder dus ook de kleuren. Dat resulteerde in twee extra uitdagingen: 

  1. Werkelijke kleuren vinden die correspondeerden of samen konden gaan met de al vaststaande kleurcodes. 
  2. Een compositie creëren waarmee een aansprekende boekomslag kon worden gemaakt en die ruimte zou bieden voor de titel en verdere vormgeving. 

We focusten ons daarom op een omgeving met gele accenten en kozen uiteindelijk voor de Luchtsingel en het rauwe terrein bij het Schieblock. Het gebruik van reportageflitsers was een absolute must om te voorkomen dat al dat geel tot een vervelende kleurzweem zou leiden. Tegelijk wilde Laura een natuurlijke uitstraling, dus mocht het flitslicht niet als zodanig zichtbaar zijn. Yes Ma’am!

Na zo’n 300 foto’s geschoten te hebben kwamen via verschillende selectierondes en bewerkingen uiteindelijk uit op twee definitieve kandidaten voor de boekomslag. Alhoewel ik zelf visueel ben ingesteld, stond ik te kijken van de professionele en deskundige wijze waarop Laura tot haar definitieve keuze kwam. Alle aspecten de een rol zouden kunnen spelen in het succes van de boekomslag kwamen aan bod en hebben geleidt tot de uiteindelijke keuze: de foto met de diagonale lijnen. De foto op de trap plaatste Laura naast het dankwoord.

Portret Laura Vink

Voor de definitieve oplevering liet ik (met behulp van Adobe Lightroom) de tint van het geel zo goed mogelijk overeen te laten komen met de kleurcode, zodat grafisch vormgever Sandra Batelaan er niet al teveel aan zou hoeven sleutelen. Daarover gesproken: er mag een dik compliment uitgaan naar de vormgeving van dit boek, dat kan worden beschreven als fris en toch professioneel, speels en toch serieus; een kunst!

Leuk detail: de camera die Laura op de foto’s in haar hand heeft is niet van haar. Maar leuker nog is dat ik je kan verklappen dat die camera het al jaren niet meer doet! Het is namelijk mijn oude Fuji X100s die ik voor straatfotografie gebruikte en die zijn Waterloo vond in de Hofpleinfontein tijdens het kampioenschap van Feyenoord

Het was een eer en een groot genoegen (want stiekem hadden we vooral een heel erg leuke dag!) om een klein steentje aan dit prachtige product te mogen bijdragen. Laura, dank je wel voor het vertrouwen!

 En nu allemaal snel Iedereen Fotosmart van Laura Vink bestellen! Hup!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.