Fotoreis: Disko Bay, Groenland

Van 25 juli tot en met 1 augustus 2020 verzorg ik een unieke, eenmalige fotoreis in Disko Bay, Groenland. In dit paradijs vol ijsbergen gaan we er – onder de midzomernachtzon – voornamelijk ’s avonds (zeilend of wandelend) op uit. Acht dagen lang verblijven we op de zeilboot Mae West.

Deze fotografie reis in Disko Bay biedt slechts plek aan drie deelnemers. Vanwege het actieve karakter en de gevraagde participatie aan boord kan deelnemen alleen op uitnodiging.

Je kunt je interesse nu kenbaar maken op de website van Mae West!

Expeditiereis Disko Bay, Groenland

Deze reis heeft het karakter van een expeditiereis. Gedurende acht dagen (7 nachten) is het zeilschip Mae West je thuis. Je draait mee in het werk die er op het schip plaats moeten vinden om de operatie draaiende te houden en samen een mooie tijd te beleven. De werkzaamheden lopen uiteen van ondersteuning in het zeilen tot de schoonmaak benedendeks. Uiteraard is er meer dan voldoende tijd voor fotografie. Het programma zoals hieronder uiteengezet is slechts indicatief. In de arctische wateren van Groenland heeft de natuur namelijk altijd het laatste woord..

Zeilprogramma Disko Bay

Gedurende deze zeilreis zullen we ons zoveel als mogelijk verplaatsen en verschillende plekken aan doen. We proberen onder het mooiste licht door de zee van ijsbergen te navigeren en gaan opzoek naar fotogenieke nederzettingen. Met een beetje geluk krijgen we tussen de ijsbergen ook walvissen te zien.

 • Dag 1: Rond 14:00u wordt je verwelkomd aan boord van de Mae West. We maken kennis met elkaar en het schip. Als de omstandigheden het toelaten varen we ’s avonds af voor een eerste kennismaking met de natuurschoon van Disko Bay.
 • Dag 2: We doen de laatste boodschappen in Ilulissat en zeilen vervolgens richting Bredebugt of Rodebay (Oqaatsut). 
 • Dag 3-6: We zeilen richting het Torsukattak Fjord en de indrukwekkende Eqi gletsjer. Daar zullen we zo dicht bij de gletsjerwand als mogelijk is te komen, waarbij onze veiligheid natuurlijk altijd voorop staat. Hier zoeken we een mooie ankerplek, want het gebied aan de voet van de gletsjer geeft ons vele mogelijkheden voor fotografie. Als de omstandigheden het toelaten zullen we Arve-Prinsens eiland ronden en aanmeren op fotogenieke plekken zoals Qeqertaq.
 • Dag 7: Op de terugweg naar Ilulissat blijven we het mooiste licht benutten en gaan we natuurlijk opzoek naar de meest fotogenieke ankerplekken. 
 • Dag 8: In de ochtend meren we weer aan in Ilulissat. De check-out van de Mae West staat die dag gepland voor 12:00u ’s middags.   

Dit programma is puur indicatief. In de Disko Bay heeft de natuur altijd het laatste woord en we zullen de reis dus steeds moeten aanpassen aan de omstandigheden. Één ding is zeker: het hoofdingrediënt ‘avontuur’ is aanwezig!

Foto Workshop

Zeilen in de Disko Bay is altijd bijzonder én fotogeniek, maar deze reis van 25 juli tot en met 1 augustus gaat nog een stap verder. Het zeilprogramma richt zich speciaal op fotografie. Het grootste verschil is dat we – als de omstandigheden het toe laten – zoveel als mogelijk in de avonduren en nacht zullen varen. Dat geeft ons de mogelijkheid om met het allermooiste licht te fotograferen. In overleg met de schipper ga ik op zoek naar de mooiste plekken om aan te meren.

Gedurende de reis zal ik dagelijks korte presentaties verzorgen om mijn kennis over fotografie in arctische omstandigheden te delen. Daarbij zal het gaan over fotografie technieken, maar bijvoorbeeld ook fotoapparatuur en de nabewerking van foto’s. Vervolgens gaat iedereen zelfstandig aan de slag met zijn of haar eigen fotoapparatuur en zullen we volgende dag enige tijd benutten aan het bekijken van eenieders resultaten en het geven van feedback.

Praktische informatie

Het totaalbedrag voor deze reis is €2160. Dat is inclusief het volgende:

 • 7 nachten verblijf aan boord van de Mae West
 • Bed met matras, kussen en bedlinnen.
 • Alle maaltijden die aan boord worden genuttigd.
 • Operationele kosten die we maken tijdens het zeilen (diesel, gas, havengelden, etc.)
 • Gebruik van de aanwezige apparatuur en voorzieningen, zoals de dinghy, vishengels, etc.
 • Veiligheidsmiddelen voor de expeditieleden, waaronder reddingsvesten en een goedgekeurd reddingsvlot voor 8 personen. 

Niet in de prijs inbegrepen:

 • Vliegtickets van en haar Ilulissat, Groenland.
 • Boekingskosten à €50 en de kosten voor overnachting voor en na de reis.
 • Verzekeringen.
 • Bezoeken aan restaurants, musea en galerijen.
 • Alcoholische dranken en frisdrank aan boord.
 • Fotoapparatuur

Belangrijke voorwaarden:

 • Disclaimer: de bepalingen op de website van Mae West zijn altijd leidend.
 • Risico & verzekeringen: De wateren in de Disko Bay zijn betrekkelijk rustig en het risico van een expeditiereis als deze is dan ook ‘licht’: 2-3 op een schaal van 5. Het is echter ook een afgelegen locatie en reizen als deze zijn nooit zonder risico. Bij aankomst check je in en dien je een verklaring te tekenen waarin je ermee akkoord gaat dat je als opvarende bewust bent van de risico’s en de verantwoordelijkheid draagt over je eigen veiligheid. Je dient ook te kunnen aantonen dat je verzekering dekking biedt op oceaanreizen en reddingsoperaties op zee en je tevens beschikt over een uitgebreide ongevallen, medische, bagage en annuleringsverzekering.
 • Participatie: Tijdens de reis wordt van je verwacht dat je helpt in de operatie; van ondersteuning bij het zeilen tot dagelijks onderhoud en de schoonmaak aan boord. 
 • Zeilervaring: het hebben van enige ervaring met zeilen is natuurlijk een voordeel, maar niet noodzakelijk. Je moet vooral positief en sportief zijn ingesteld, het vak graag willen leren en over enige aanpassingsvermogen beschikken. 
 • Privacy: tijdens de reis zal al het proviand voor de periode aan boord moeten worden meegenomen. Alle uithoeken van het schip zullen daarom worden benut en de slaapvertrekken dienen open te blijven. De privacy is op deze reis dus beperkt en daar moet je tegen bestand zijn.
 • Fotografie kennis: Voor de foto workshops worden de basisbeginselen van fotografie en de werking van je eigen fotoapparatuur als bekend verondersteld. 

Vragen? Stuur me even een berichtje via de contact-pagina! Wil je mee? Maak dan je interesse voor deze reis kenbaar op de website van Mae West!

Achtergrond: Disko Bay, Groenland

Iedereen kent ze, de beelden van ijsbergen zo hoog als flatgebouwen. De meeste van deze beelden komen uit Disko Bay (Qeqertarsuup tunua). Deze baai aan de westkust van Groenland ligt, zo’n 350 kilometer boven de poolcirkel. De baai wordt aan de zuid- en oostzijde begrensd door het vasteland van Groenland en aan de noordwestzijde door het eiland Disko (Qeqertarsuaq). In de Disko Bay komen meerdere gletsjers uit die voor een constante productie van gigantische ijsbergen zorgen. De noordelijke zeestroming zorgt ervoor dat deze ijsbergen langzaam tussen het eiland Qeqertarsuaq en het vasteland afdrijven richting de Baffinbaai.

De belangrijkste nederzetting rond de Disko Bay is Ilulissat (Deens: Jakobshavn), met zo’n 4.500 inwoners. Wie nog wat meer tijd te spenderen heeft kan vanaf hier mooie wandeltochten maken, maar bijvoorbeeld ook kajakken of vissen.