In de categorie belicht zet ik regelmatig een foto uit mijn archief in de schijnwerpers en vertel ik het verhaal achter de foto: van het achtergrondverhaal tot de totstandkoming en technische details. Dit keer een foto die grotendeels met behulp van planning tot stand is gekomen: die van het wereldberoemde Douglas DC-3 Dakota vliegtuigwrak op de Sólheimasandur vlakte in IJsland.
Sólheimasandur DC-3 vliegtuigwrak
Op 24 november 1973 stortte een Douglas DC-3 Dakota van de US Navy neer op de zwarte spoelvlakte Sólheimasandur, vlakbij het plaatsje Vík. De oorzaak van de crash is niet bekend, maar het meest gehoorde verhaal is dat het vliegtuig zonder brandstof is komen te zitten toen de piloot naar de verkeerde brandstoftank overschakelde. Alle personen aan boord hebben de crash van de DC-3 overleeft en vandaag de dag is het vliegtuigwrak nog steeds te bewonderen op de zwarte vlakte.
Het wrak ligt op privé grond en er is een vier kilometer lange wandeling over de Sólheimasandur voor nodig om er te komen. Het is overigens niet aan te raden die wandeling bij harde wind te doen. Het vliegtuigwrak is een populaire spot onder Instagrammers en ook het gebruik van het vliegtuig in de clip van een nummer van Justin Bieber’s zorgt tegenwoordig voor een enorme toestroom van toeristen. Dat maakt het bijna onmogelijk om nog een originele of inspirerende foto van het wrak te maken.
Zorgvuldige planning
Tijdens vrijwel elke reis gebruik ik de app PhotoPills om mijn fotografie te plannen. Met behulp van schema’s, kaarten en zelfs augmented reality geeft de app voor elke gewenste locatie op ieder moment inzicht in de stand van (onder andere) de zon, maan en sterren.
Ook voor en tijdens de reis door IJsland in de zomer van 2017 is de app een belangrijke bron geweest voor het reisschema. We leefden en reisden die weken sowieso al vooral ’s nachts om met het allermooiste licht te kunnen fotograferen. Met de app kon ik vervolgens ook bepalen waar en wanneer het licht de mooiste hoek had voor een bepaald landschap, of wat de beste locatie zou (kunnen) zijn voor een bepaald shot. Voor de foto van het DC-3 vliegtuigwrak op de Sólheimasandur gebruikte ik de app om ons bezoek aan het wrak samen te laten vallen met de volle maan. Uit de kaart kon ik afleiden dat het mogelijk moest zijn om de maan en het wrak vanaf 02:30u ’s nachts in één beeld te pakken. Vanaf dat moment was het enkel duimen voor helder weer.
Na al ruim twee weken door IJsland te hebben gereisd kwamen we rond middernacht aan op de locatie. Er was geen vuiltje aan de lucht en na de lange wandeling bleek ook nog eens dat we de locatie van het vliegtuigwrak geheel voor onszelf hadden. De eerste uren maakte ik vooral enkele portretten van Lieske voor de serie IJsland / Lieske en schoten we de nodige drone beelden van de DC-3 Dakota.
De tweede helft van de nacht had ik het mooiste licht voor de foto’s van het vliegtuigwrak in het landschap. Het terrein was iets grilliger dan ik verwacht had, maar uiteindelijk wist ik een positie te vinden waar ik de foto kon schieten die ik al weken in mijn hoofd had. Ik zette mijn statief op en wachtte tot de maan de juiste positie had bereikt en de lichtintensiteit overal in balans was. Al die tijd hopende dat er geen nieuwe toeristen aan zouden komen lopen. Die verschenen gelukkig pas toen de maan onder was en in de tussentijd had ik al de beelden geschoten waar ik op hoopte.
Geen Photoshop gebruikt
Deze foto is zonder het gebruik van Photoshop tot stand gekomen en het is dan ook geen samengestelde foto. Daar ben ik best trots op, temeer omdat uitgerekend dit vliegtuigwrak in IJsland het ‘slachtoffer’ is van veel compositie foto’s. Vrijwel alle foto’s waarop je het vliegtuig van voren gefotografeerd ziet, met spectaculair golvend noorderlicht op de achtergrond zijn samengestelde foto’s. Het vliegtuig ligt namelijk zo georiënteerd dat je in dat geval richting het Zuiden moet fotograferen en op deze breedtegraad is dergelijk noorderlicht in zuidelijke richting (praktisch) nooit in die vorm zichtbaar.
Tenslotte, een verzoek: mocht je ooit zelf het DC-3 vliegtuigwrak op de Sólheimasandur in IJsland bezoeken, wees dan geen hork en hou rekening met de eventuele andere aanwezigen en respecteer de plek. Laat het wrak achter zoals je het aangetroffen hebt, ongeacht hoe verleidelijk het is met iedereen die je al is voorgegaan.